Tuesday, June 9, 2009

lets cook some corn pudding


Lately memang aku suka buat puding sebab lately baru la aku pandai buat puding,kehkehkeh. Seriously, sebelum2 ni aku tak pandai buat puding, asyik la tak jadik. Cair la, agar2 tak larut la macam2, sgt ngok siot. Tapi semenjak aku dah berjaya menghasilkan puding rambutan yang mencapai standard memuaskan oleh laki aku, aku seronok plak nak buat puding ni selalu. Sebabnye laki aku suka makan, balik keje pas mandi itu la yang dia carik lam peti sejuk, puding ngan kek, and that's usually our dinner during weekdays.

Puding faveret laki aku adalah puding longan ngan puding jagung. Since last week nye puding jagung agak tak memuaskan hati( color dia putih sebab terlebih susu,hehehe) so this week aku nak buat lagi bg puas hati. Hasilnye memuaskan hati.

Bahan2:

½ packet agar2 cam layang2 (agar2 yang panjang2 tu aku kerat 2)
800 ml air
½ cawan susu cair/susu segar
1/2 cawan gula
1 tin cream corn

Cara-cara:

1. Didihkan air dan agar2 sampai air menggelegak dan agar2 semua cair.
2. Bila agar2 dah cair masukkan gula, biar sampai gula plak cair.
3. Bila gula dah cair tutup api, masukkan cream corn dan gaul sebati. (ade orang suka tapiskan dulu baru masuk jagung takut agar2 tu tak larut betol.Jadinye ikut suka lah ye, tapi aku confident je semua agar2 aku dah larut,hehe)
4. Last sekali tuangkan susu, gaul rata dan bolehlah dituangkan kedalam bekas yang disukai.

FYI, kalau nak bg baby makan, boleh la kurangkan gula yek, pastu bila dah siap masak, yang baby punya tuang lam bekas lain, tapiskan segala jagung2 tu, karang baby tersedah naye plak. Yang berjagung2 biar mak bapak dia je makan. Hehe..sekian

Projek masak2 aku yang seterusnye adelah nak cuba buat kek lumut mat gebu, ramai yang kata sedap, resepi dah ada, bahan pun dah ade, weekend ni bleh la cuba...byeeee..

2 comments:

Anonymous said...

k.dalia pun nak buat kek lumut tuh, k.aza kompang sokmo, tpi masih malas nak beli bahan, heheh, amik gambo nanti yek.

eyda said...

mesti ambik gambar punya. Pastu nanti saya bg review cemane hasilnye. Teringin gak nak rase sebab org dok kata rase dia cam kek lapis tapi tak payah lapis. Saya memang tak rajin la nak buat kek lapis, tak rajin nak melapis,hehehe